زمان مطالعه: 10 دقیقه

مردم کرد، کهن‌ترین قوم ایرانی‌تبار

مردم کرد

مردم کرد از کهن‌ترین و بزرگ‌ترین اقوام ایرانی‌تبار هستند که در مناطق کوهستانی از جمله رشته‌کوه زاگرس در غرب ایران، کوه‌های توروس در جنوب شرقی آناتولی (واقع در ترکیه)، بخش‌هایی از شمال عراق، شمال شرق سوریه، ارمنستان غربی و سایر مناطق مجاور ساکن هستند.

قوم کرد به مهمان‌نوازی، موسیقی شاد و پرجنب‌وجوش، رقص‌های محلی زیبا و همچنین تلاش‌های مداوم برای حفظ هویت و استقلال فرهنگی خود شناخته می‌شوند. در این مقاله با تاریخ کرد و کردستان، ژنتیک و نژاد مردم کرد ایران، فرهنگ، آداب و رسوم قوم کرد بیشتر آشنا می‌شویم.

اقوام مردم کرد

قوم کرد چه کسانی هستند؟

مردم کرد با جمعیتی بیش از ۳۰ میلیون نفر، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین گروه‌های قومی بدون دولت در جهان شناخته می‌شوند. این مردمان به زبان کردی تکلم می‌کنند که شامل لهجه‌های متعددی است.

تقسیم‌بندی زبان کردی:

  • کردی شمال- غرب: کرمانجی، شکاکی، بایزیدی، بادینی و غیره.
  • کردی مرکزی: سورانی، مکریانی، جافی و غیره.
  • کردی جنوبی: لکی، ایلامی و غیره.

در این میان کرمانجی و سورانی نسبت به بقیه زبان‌های کردی گویشوران بیشتری دارند. زبان کردی از شاخه زبان‌های ایرانی غربی است و با زبان‌های فارسی، پشتو و اردو هم‌خانواده است.

اکثر طایفه کرد در مناطق مرزی ایران، عراق، ترکیه و سوریه زندگی می‌کنند، منطقه‌ای جغرافیایی که به آن کردستان (سرزمین کردها) می‌گویند. نام کردستان در ایران و عراق معانی مختلفی دارد. کردستان در ایران، استانی غربی است و در عراق، منطقه‌ای خودمختار است که به نام اقلیم کردستان نیز شناخته می‌شود. البته بخشی از ایل های کرد ایران نیز در منطقه خراسان زندگی می‌کنند.

همانگونه که گفتیم قوم کورد از قدیمی‌ترین اقوام خاورمیانه است و نام آن‌ها حتی در شاهنامه فردوسی نیز ذکر شده است.

در داستان ضحاک، دو آشپز مسئول آماده‌سازی مغز دو انسان به عنوان خوراک برای مارهای روی دوش این پادشاه ستمگر بودند. این دو آشپز تصمیم می‌گیرند هر روز یک انسان را آزاد کرده و به جایش مغز گوسفند بگذارند.

جوانان آزاد شده به کوهستان گریخته و پنهانی در آنجا زندگی می‌کردند. به گفته‌ی فردوسی آن‌ها اجداد مردم کرد هستند. در این روایت ایل کرد به عنوان مردمی مقاوم در برابر ظلم و ستم ضحاک ظاهر شده و توانسته‌اند هویت مستقل خود را حفظ کنند.

مطلب پیشنهادی: آیا قوم فارس وجود دارد؟

ایل های کرد ایران

کردهای ایران عموما در غرب کشور و در استان‌های کردستان، کرمانشاه، ایلام و آذربایجان  غربی ساکنند. همچنین گروهی از طایفه کرد در استان‌های خراسان شمالی، گیلان، قزوین و فارس هم زندگی می‌کنند. شجره نامه طایفه کرد بین برخی ایل‌های این قوم موجود است.

از جمله مهم‌ترین ایل های کورد ایران عبارتند از:

  • جلالی، بیگ‌زاده، پیران، زرزار (آذربایجان غربی)
  • باباخانی، باجلان، اردلان، گوران (کردستان)
  • کلهر، سنجابی، چوپان، ولدبیگی (کرمانشاه)
  • ملکشاهی، شوهان، ده بالایی (ایلام)

بیشتر بخوانید: اجداد چه کسانی هستند؟ | همه چیز درباره اقوام گیلانی

حکومت و ایل های کرد

بیشتر بخوانید: قوم بلوچ؛ جامعه‌ای با فرهنگی غنی و تاریخی پر فراز و نشیب

تاریخ کرد و کردستان

پیشینه طایفه کرد به مردمان کوهستانی که ساکنان باستانی ارتفاعات زاگرس بوده‌اند بازمی‌گردد. در مناطق غربی ایران که امروزه ایل های کرد ایران در آنجا ساکن هستند، اقوامی پیشا آریایی مانند گوتی‌ها، لولولبی‌ها و کاسی‌ها می‌زیستند.

پس از مهاجرت آریایی‌ها به داخل فلات ایران، مادها ساکنان اصلی این مناطق شدند. امروزه نیز به همین دلیل نژاد مردم کرد ایران از مادها می‌دانند. 

حکومت‌های کرد پس از اسلام نیز عبارتند از:

  • بنی عیاران

زمان: قرن سوم و چهارم هجری قمری- مکان: کردستان تا خوزستان

  • شدادیان

زمان: قرن چهارم و پنجم هجری قمری- مکان: مناطقی از آذربایجان و قفقاز

  • آل حسنویه

زمان: قرن چهارم و پنجم هجری قمری- مکان: استان‌های کرمانشاه، همدان و لرستان در ایران و بخش‌هایی از عراق کنونی. برای آشنایی با مردمان لر کلیک کنید.

  • مروانیان

زمان: قرن چهارم و پنجم هجری قمری- مکان: شمال عراق، جنوب شرقی ترکیه و شمال شرق سوریه

  • روادیان

زمان: قرن سوم تا پنجم هجری قمری- مکان: مناطقی از آذربایجان و بخش‌هایی از ارمنستان

  • ایوبیان

زمان: قرن ششم تا هفتم هجری قمری- مکان: مصر، شام، حجاز، یمن و بخش‌هایی از شمال آفریقا

ایل کرد در دوره ایوبیان در اوج قدرت خود بودند. این سلسله توسط صلاح‌الدین ایوبی تاسیس شده بود و از کردستان تا مصر را دربرمی‌گرفت.

در زمان حکومت سلجوقیان بر ایران هم استانی با نام «کردستان» در مناطق کردنشین ایجاد شد. به طور کلی تمامی مناطق کردستان (چه در ایران امروزی و چه در خارج از آن) بخشی از امپراتوری ایران بوده است، اما پس از شکست ایران از امپراتوری عثمانی در جنگ چالدران، بخش اعظمی از مناطق کردنشین به عثمانی ضمیمه شد.

در قرون نوزدهم و بیستم میلادی با توجه به گسترش حس ملی‌گرایی در تمامی ملت‌های جهان، مردم کرد نیز به دنبال خودمختاری و استقلال بودند. اما با فروپاشی امپراتوری عثمانی، مناطق کردنشین بین کشورهای تازه‌تأسیس عراق، ترکیه و سوریه تقسیم شد.

آزمایش نیاکان - قومیت کرد

ژنتیک کردها

بررسی نژاد مردم کرد ایران نشان داده است که آن‌ها نیز مانند دیگر اقوام خاورمیانه تنوع ژنتیکی بالایی دارند. مطالعات نشان داده ژنتیک کردها با دیگر گویشوران زبان‌های ایرانی و قفقازی‌ها (مانند ارمنی‌ها)‌ شباهت ژنتیکی دارند.

آن‌ها همچنین با مردمان سامی مثل آشوری‌ها و یهودیان نیز ارتباطات ژنتیکی دارند. دیگر ارتباط ژنتیکی مردم کرد با اروپایی‌هاست. همچنین بر اساس یک مطالعه ژنتیکی ژنتیک کردها مانند ترکان آناتولی در خزانه ژنی شرق مدیترانه طبقه‌بندی می‌شود.

به طور کلی تمامی مطالعات نشان داده است که شجره نامه طایفه کرد به طور کامل با منطقه خاورمیانه پیوند خورده و کردها مردمی باستانی از دل کوهستان‌های غرب آسیا هستند. برای آشنایی بیشتر با رسیدن به تاریخچه خانوادگی، می‌توانید مقاله شجره نامه را بخوانید.

آیا می‌دانستید می‌توانید با انجام آزمایش ژنتیک نیاکان مای اسمارت ژن (AncestryX)، درصد نژادی خود را بیابید؟ برای دریافت مشاوره ژنتیک رو لینک کلیک کنید.

قدمت کردها بیشتر است یا ترکها؟

متاسفانه بحث‌های قوم‌ستیزانه‌ای در سال‌های اخیر پیش آمده و سوال‌های عجیبی مطرح کرده است. مانند اینکه قدمت کردها بیشتر است یا ترکها؟

در پاسخ به چنین سوالی باید گفت که اساس این مقایسه غلط است. در مورد پیشینه مردم کرد و تاریخ کرد و کردستان گفتیم. درباره ریشه‌ی ترک‌ها باید گفت آن‌ها در اصل مربوط به اقوام ساکن در آسیای مرکزی هستند که در قرون ششم و هفتم هجری قمری به غرب آسیا و مهاجرت کردند و تبدیل به یکی از اقوام مهم خاورمیانه شدند. برای آشنایی با تاریخچه کامل قوم ترک کلیک کنید.

در مجموع، هر دو گروه تاریخی و فرهنگی قدیمی دارند که با ویژگی‌های خاص خود همراه است. هر یک از این اقوام در دوره‌های مختلف تاریخی و جغرافیایی به‌طور متفاوتی شناخته شده‌اند.

آداب و رسوم قوم کرد

آداب و رسوم طایفه کرد مجموعه‌ای غنی و متنوع از سنن، جشن‌ها و آیین‌هایی است که از فرهنگ، تاریخ، و زندگی اجتماعی آن‌ها نشأت گرفته است. این رسوم نقش مهمی در حفظ هویت فرهنگی کردها دارند. در بخش زیر به برخی از مهم‌ترین رسوم مردم کرد اشاره خواهیم کرد.

نوروز و کوسه‌گردی

از آنجایی که نژاد مردم کرد ایران به دوران باستان این سرزمین بازمی‌گردد، نوروز باستانی مهم‌ترین جشن قومی آن‌هاست. مانند دیگر ایرانی‌ها، مردم کرد نیز قبل از فرا رسیدن سال نو به خانه‌تکانی، سبز کردن سبزه و درست کردن تخم‌مرغ رنگی می‌پردازند. اما معمولا رسم چیدن سفره هفت‌سین ندارند.

در مراسمی به نام کوسه‌گردی، دو نفر با پوشیدن لباس مرد و زن نقش زن و شهر را ایفا می‌کنند و با گفتار و رفتار خود مردم را می‌خندانند.

پیر شالیار

پیر شالیار، شخصیت تاریخی و مذهبی در تاریخ کردستان به شمار می‌رود و فردی با کرامات بسیار بوده است. مراسمی که امروزه برای بزرگداشت او در کردستان می‌گیرند احتمالا داستان عروسی وی با شاهزاده‌ای است که توسط پیر شالیار شفا گرفته است.

دعا، نذر، ذبح حیوان، دف‌زنی و شب‌نشینی از بخش‌های مختلف این مراسم است که حدود سه روز طول می‌کشد. برای آشنایی بیشتر با آداب و رسوم همه ایرانیان می‌توانید مقاله اقوام ایرانی را مطالعه کنید.

لباس محلی مردم کورد

هنر و فرهنگ کردها

مردم کرد همچون دیگر اقوام ایرانی دارای فرهنگ و سنت مخصوص به خود هستند که ریشه در تاریخ غنی و جغرافیای آن‌ها دارد. جشن و مراسم مخصوص، لباس، رقص و موسیقی محلی از جمله‌ی فرهنگ زیبای کردی هستند. در این بخش سعی داریم کمی بیشتر با این مولفه‌های فرهنگی آشنا شویم.

لباس محلی کردها

پوشیدن لباس محلی در ایل کرد بسیار رایج است و بخشی از هویت قوم کرد را تشکیل می‌دهد. این لباس‌ها زیبا، متنوع و گران قیمت هستند. هر کدام از اجزای این لباس‌ها بیانگر باور و معنای خاصی است که در فرهنگ، جغرافیای محل سکونت و تاریخ کردی ریشه دارد.

استفاده از پارچه‌های طبیعی، گلدوزی، سکه‌دوزی و نقوش هندسی از جمله ویژگی‌های بارز پوشاک کردی است. همچنین لباس‌های کردی علاوه بر زیبایی، کاربردی نیز هستند. برای مثال، لباس‌های مردانه معمولاً آزاد و راحت هستند تا به افراد اجازه دهند به راحتی فعالیت‌های روزمره خود را انجام دهند.

لباس مردان کرد از اجزای زیر تشکیل شده است:

  • چوخه یا که وا: نیم‌تنه‌ی پنبه‌ای و پشمی که روی پیراهن کردی پوشیده می‌شود و مناسب هوای سرد کوهستان است. در سنندج و کرمانشاه به آن «چوخه» و اهالی مریوان، سقز و بانه به آن «که وا» می‌گویند.
  • ملکی: نیم‌تنه‌ای بدون یقه و مناسب فصل گرما است که معمولا همرنگ با شلوار کردی (رانک) می‌پوشند.
  • پانتول یا رانک: شلوار گشاد کردی با پاچه‌هایی تنگ است.
  • لفکه سورانی: پیراهن آستین بلند با زبانه‌ای مثلث شکل که دور مچ و بازو بسته می‌شود. این لباس به ویژه در مهمانی‌ها و مجالس مهم استفاده می‌شود.
  • دستار: دستار یا سرون همان سربندی است که مردان کرد به جای کلاه می‌بندند و در سرما محافظ سر است.
  • شال: پارچه‌ای طرح‌دار و گران قیمت که برای گرم نگه داشتن به کمر می‌بندند.
  • کله بال: پوششی نمدی که چوپانان کرد روی شانه می‌اندازند.
  • کولاو و پیچ: کلاه محلی کردها به رنگ سیاه و سفید که زنان آن را با نقش و نگارهایی خاص می‌بافند. پیچ نیز پارچه‌ایست که دور کلاه می‌بندند تا شل نشود.
  • کلاش: پاپوشی مخصوص فصل گرما که در آن پاها بوی بدی نمی‌گیرند!

لباس زنان کرد نیز عبارت است از:

  • گوڵوه‌نی: نوعی روسری مخصوص که زنان لر نیز شبیهش را دارند.
  • که وا: کت زنانه‌ای که کوتاه و رنگین است. که وا که به آن «کلنجه» یا «سوخمه» نیز می‌گویند، معمولا با سنگ و پولک تزیین شده و در گذشته این تزئینات نشان از ثروت خانوادگی بوده است.
  • کراس: پیراهنی بلند که با پارچه‌های گوناگون و رنگارنگ دوخته می‌شود. زنان کرد در جشن‌ها این پیراهن‌ها را می‌پوشند که نمادی از شور زندگی است.
  • کلاو: کلاه زنان کردی که که کاسه شکل و مقوایی است. این کلاه با رشته‌های پولکی یا سکه تزیین می‌شود و مدل‌های متفاوتی دارد.
  • شال یا پشت تێند: شالی که زنان روی لباس اصلی و کمر خود می‌بندند.
  • ده‌رپه: شلوار گشاد با دم‌پای تنگ.

لباس سنتی کردها، یکی از زیباترین و متنوع‌ترین پوشش‌های محلی ایران است. این لباس‌ها نماد هویت، اصالت و فرهنگ غنی مردم کرد است.

همانطور که دیدید به دلیل وسعت مناطق کردنشین و تفاوت‌های آب و هوایی، پوشاک کردی تنوع بسیار زیادی دارد. از لباس‌های رنگارنگ و تزئین‌شده تا پوشش‌های ساده و کاربردی، همه در بین طایفه کرد دیده می‌شود.

موسیقی کردی

یکی از مولفه‌های اصلی فرهنگ کردی، موسیقی مردمان کرد است. ترانه‌های محلی کردی، شفاهی و سینه به سینه تا به امروز منتقل شده است. این ترانه‌ها مفاهیمی چون عشق، معنویت، دوستی با طبیعت، داستان‌های تاریخی و حماسی را دربرمی‌گیرد.

دف یکی از رایج‌ترین آلات موسیقی کردستان است. سازهای استفاده شده در موسیقی کردی عبارتند از:

  • دف
  • کمانچه
  • دهل
  • تنبک
  • تنبور
  • نی و سرنا
  • دیوان
  • شمشال
  • بالابان
  • دوتار

همچنین بخش مهمی از موسیقی کردی را ترانه‌های معنوی و عرفانی تشکیل می‌دهد. دف‌نوازی و خواندن این ترانه‌ها در بین اهل حق (پیروان آیین یارسان) و دراویش در خانقاه‌ها رواج دارد.

نوع دیگری از ترانه‌های مردم کرد «هوره» نام دارد که احتمالا از موبدان آیین زرتشتی سرچشمه گرفته است. نوعی از هوره نیز برای مرثیه‌سرایی و در مراسم سوگواری استفاده می‌شود که به آن «موره» می‌گویند.

رقص کردی

یکی از پرشورترین و زیباترین رقص‌های محلی ایران، رقص کردی است. رقص کردی نه تنها نماد شادی و نشاط بلکه بیانگر وحدت، همبستگی و روحیه جنگجویی ایل کرد نیز است.

در انواع رقص کردی یک نفر (که به آن شخص سَرچوپی کِش می‌گویند) در سمت راست می‌ایستد و با دستمال باقی رقصنده‌ها را هدایت می‌کند. دیگر رقصنده‌ها در یک خط مستقیم یا نیم‌دایره شکل قرار می‌گیرند. البته نوعی رقص هم وجود دارد که همگی دایره شکل کنار هم شانه به شانه می‌رقصند.

در مدل‌ها و انواع مختلف رقص کردی ویژگی‌هایی چون موسیقی، شیوه‌ی حرکت پاها و نحوه دست یکدیگر را گرفتن با هم تفاوت دارد. جالب است بدانید مردم کرد علاوه بر مراسم شادی و سرور، رقص‌هایی نیز مخصوص سوگواری، آیین مذهبی و حتی رزم دارند!

غذاهای کردی

غذاهای کردی به دلیل استفاده از مواد اولیه تازه و طبیعی و ترکیب‌های مختلف عطر و طعم مشهورند.

برخی از پرطرفدارترین غذاهای کردی عبارتند ار:

  • قایرمه
  • کلانه
  • شلکینه
  • خورش ریواس
  • خورش کنگر
  • کباب کردی
  • دلمه برگ مو

برای اطلاع از درصد ملیتی و مسیر مهاجرت اجدادی خود، می‌توانید آزمایش ژنتیکی نیاکان (AncestryX) را انجام دهید. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره ژنتیک رایگان کلیک کنید.

هویت کردی

شجره نامه طایفه کرد را باید در خاورمیانه جستجو کرد زیرا مردم کرد بومی و چهارمین گروه قومی بزرگ منطقه هستند. کردها دارای فرهنگ، لباس سنتی و اعیاد متمایزی هستند اما مهم‌ترین و اولین مولفه هویتی آن‌ها زبان کردی است.

به عقیده بسیاری از پژوهشگران، هر کدام از زبان‌های خانواده کردی مانند سورانی یا کرمانجی، زبانی مستقل هستند. برخی نیز زبان لکی را جزوی از زبان‌های کردی طبقه‌بندی می‌کنند. انواع مختلف زبان کردی احتمالا از زبان پارسی میانه و پهلوی اشکانی مستق شده‌اند.

تاریخ کرد و کردستان غنی است و به دوران باستان بازمی‌گردد. در طول تاریخ، کردها همواره به‌عنوان یک قوم مقاوم و مستقل شناخته شده‌اند که با وجود فشارهای مختلف خارجی، توانسته‌اند هویت فرهنگی و زبانی خود را حفظ کنند. همچنین آن‌ها نقشی مهم در رویدادهای سیاسی و اجتماعی منطقه داشته‌اند و برخی از امپراتوری‌ها و پادشاهی‌های محلی در مناطق کردنشین تأسیس شده‌اند.

اکثر مردم کرد مسلمان و سنی مذهبند. با این حال، گروه‌هایی از کردها پیرو مذاهب و ادیان دیگری از جمله یارسان، ایزدی، مسیحیت و مذهب شیعه نیز هستند.

پیوند هویت قومی کردی با هویت ملی کشورهایی که در آن‌ها ساکن هستند، همیشه مورد بحث و جدل بوده است.

برخی از کردها، به ویژه آن‎هایی که به پایتخت‌ها و شهرهای بزرگ کوچ کرده‌اند، در هویت ملی کشور خود ادغام و جذب شده‌اند. در حالی که بسیاری از کردهای ساکن در سرزمین اجدادی، هویت قومی کرد را بر هویت ملی ارجح می‌دانند.

امروزه قوم کرد همچنان در برخی مناطق به دنبال حقوق فرهنگی و سیاسی خود هستند و در برخی مناطق خودمختاری‌هایی نیز به دست آورده‌اند، مانند اقلیم کردستان در عراق.

جمع‌بندی

مردم کرد از بزرگترین اقوام ایران هستند که در در کشورهای دیگر چون عراق، ترکیه و سوریه نیز زندگی می‌کنند. این قوم با فرهنگ غنی، زبان خاص و آداب و رسوم منحصر به فرد خود، مردمانی مهمان‌نواز و شجاع هستند که به ارزش‌های خانوادگی و قومی بسیار پایبندند.

ژنتیک کردها نشان می‌دهد آن‌ها از اصیل‌ترین و کهن‌ترین مردمان خاورمیانه هستند. ایل کرد کردها دارای ادبیات غنی، موسیقی دل‌نشین و هنرهای دستی بی‌نظیری هستند. لباس‌های رنگارنگ، رقص‌های پرشور و موسیقی سنتی کردها، از جمله جذابیت‌های این قوم برای گردشگران و علاقه‌مندان به فرهنگ است.

ما سعی کرده‌ایم که با استفاده از منابع معتبر این مقاله را برای شما عزیزان گردآوری کنیم. اگر نکته‌ای به نظر شما ناکامل و یا اشتباه است، حتما با گذاشتن کامنت ما را در تکمیل و تصحیح یاری کنید.

کشف اسرار خانوادگی با تست نیاکان!
آزمایش تبارشناسی نیاکان

برای کشف اسرار خانوادگی تون آماده اید؟ با پر کردن فرم مشاوره رایگان، می‌تونید تمام سوالات تون درباره آزمایش ژنتیک تبارشناسی نیاکان رو بپرسید و با خیال راحت این ماجراجویی رو شروع کنید.

برای دریافت مشاوره رایگان، اطلاعات تماستون رو ثبت کنید.

ممکن است شما دوست داشته باشید...

ارسال دیدگاه برای این مطلب

24 دیدگاه

  1. سلام من کورد هستم جنابالی اونیکه میگه کورد ایرانی نیست اولن مغول اگه منم مهاجر باشم اول تو مهاجری چون من کورد یکی از کهن ترین اقوام ایرانیم و الان تو نمی خواد نظر بدی هر جای ایران سرای من است ومن تا ابد خودمو ایرانی می دونم چون ایرانی هستم از نوادگان کوروش

  2. کردها ایرانی نیستند و در اثنای جنگ جهانی اول توسط انگلیس به آذربایجان کوچانده شدند و جزو اقوام ایرانی محسوب نمی شوند و ادعایشان مبنی بر اینکه نوادگان مادها هستند ادعای بدون دلیل و مضحک بوده و جوکی بیش نیست

    1. درود
      دوست عزیز، با احترام به دیدگاه شما، باید اشاره کنم که کردها بخشی از اقوام ایرانی هستند و زبان کردی به خانواده زبان‌ های ایرانی تعلق دارد. حضور تاریخی آنها در منطقه به دوره‌های باستانی بازمی‌گردد و ارتباطشان با مادها بر اساس شواهد تاریخی و زبانی قابل توجه است. این نوع نگاه‌ ها بهتر است بر پایه منابع معتبر و علمی باشد تا از سوءتفاهم‌ های تاریخی جلوگیری شود. سپاس از توجه شما.

  3. درود
    بودن کوردها در ایران به ۴ هزار سال پیش از میلاد می رسد اگر تعصب نداشته باشیم و اندیشه پانی چه پان ترک ، پان کورد ، پان پارس و یا هر پانی را کنار بزاریم ساکنین اولیه ایران کوردها سپس پارس ها و حدود هشتصد سال و پس از سلجوقیان و حمله مغول ترک ها هم در ایران ساکن شدند … همه زبان ها و قوم ها و ملت ها شایسته احترامند اما از نگاه تاریخی کوردها دارای بیشترین دیرینگی در ایران هستند هر چند الانه نه دولت داشته باشند و نه کشوری مستقل … خواهشا دوستان نیایند تاریخ را جعل کمن و برای خویش هویت درست کنند

    1. درود بر شما حق گوی عزیز
      از اینکه دیدگاه خود را با ما به اشتراک گذاشتید، سپاسگزاریم. نظرتان درباره دیرینگی و اهمیت تاریخی کوردها در ایران قابل احترام است و بدون شک، کوردها یکی از اقوام کهن و تاثیرگذار در تاریخ و فرهنگ ایران به شمار می‌ روند.
      در عین حال، بررسی تاریخ نیازمند نگاه علمی و مستند است. پژوهش‌ های باستان‌ شناسی و تاریخی نشان می‌ دهند که سرزمین ایران، از هزاران سال پیش محل زندگی اقوام گوناگون از جمله ایلامیان، گوتیان، کاسیان، مانناها و بعدها اقوام آریایی بوده است. کوردها نیز به‌ عنوان بخشی از این اقوام کهن، سهم مهمی در شکل‌ گیری فرهنگ ایرانی داشته‌ اند.
      با این حال، اینکه کوردها به‌عنوان اولین ساکنان ایران شناخته شوند، نیازمند شواهد قاطع‌ تر و بررسی‌ های علمی بیشتری است. تمدن‌ های دیگری نیز در این سرزمین پیش از ورود آریایی‌ ها وجود داشته‌ اند و هر یک در تاریخ ایران سهمی داشته‌ اند.
      کاملاً با شما موافقیم که هیچ قومیتی نباید تاریخ را جعل کند یا برتری خود را بر دیگران تحمیل کند. همان‌ طور که اشاره کردید، همه زبان‌ ها و اقوام ایران شایسته احترام هستند و تنوع فرهنگی ایران یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌ های آن است.

  4. حرومیا لکستان یعنی لک و لری که از ان منشعب میشه با تاریخ 140000 ساله ،کورد!!

    1. سلام دوست عزیز،
      از اینکه نظر خود را با ما در میان گذاشتید، متشکریم. ما قدردان دیدگاه‌های شما هستیم و سعی می‌کنیم در مقالات‌مان به همه اقوام و تاریخ آن‌ها با نگاهی دقیق و مستند بپردازیم.
      در مورد نکته‌ای که مطرح کردید، کاملاً درست است که لک‌ها و لرها به‌عنوان اقوامی با ریشه‌های کهن، نقش مهمی در تاریخ و فرهنگ ایران داشته‌اند. لک‌ها، به‌ویژه، در نقاطی مانند غرب ایران حضور تاریخی پررنگی داشته‌اند و فرهنگ و زبان آن‌ها نیز ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارد.
      اگرچه مقاله کنونی تمرکز اصلی‌اش بر کوردهاست، با توجه به اشتراکات و تفاوت‌های تاریخی، فرهنگی و زبانی بین لک‌ها، لرها و کوردها، حتماً تلاش می‌کنیم اطلاعات بیشتری درباره این اقوام به مقاله اضافه کنیم تا نمای بهتری از تنوع و پیوندهای این گروه‌ها ارائه شود.
      باز هم از دقت و توجه شما سپاسگزاریم. نظرات ارزشمند شما به ما کمک می‌کند محتوای کامل‌تر و دقیق‌تری ارائه کنیم.

  5. کردها ایرانی نیستند و کمتر از صد سال از سکونت آنها در ایران و آذربایجان می گذرد و ملت نیز نیستند

    1. درود بر شما امیر عزیز
      ممنون که نظر خودتون رو مطرح کردید. احترام به دیدگاه‌های مختلف همیشه برای ما مهم بوده، اما در اینجا لازم می‌دونیم توضیحاتی ارائه بدیم تا دیدگاه‌های تاریخی و علمی رو هم به اشتراک بگذاریم.
      کوردها یکی از اقوام کهن ایران به‌شمار می‌آیند و پژوهش‌های تاریخی، زبانی و باستان‌شناسی نشان می‌دهند که کوردها بخشی از اقوام ایرانی‌تبار هستند. زبان کوردی شاخه‌ای از زبان‌های ایرانی است و ریشه‌های مشترکی با دیگر زبان‌های ایرانی‌تبار دارد. همچنین، حضور تاریخی کوردها در مناطق غرب ایران (مانند کرمانشاه، ایلام و کردستان) و بخش‌هایی از خاورمیانه از هزاران سال پیش مستند شده است.
      ممکنه برخی دیدگاه‌ها درباره تاریخ و هویت اقوام متفاوت باشه، اما تلاش ما اینه که محتوای مقاله بر اساس منابع علمی و معتبر باشه و همه دیدگاه‌ها رو در حد امکان در نظر بگیره. اگر منابع یا استدلال‌های مستندی دارید، خوشحال می‌شیم که با ما به اشتراک بذارید تا مقاله بهتر و کامل‌تر بشه.

  6. خیلی خنده داره حرف اون دوستی که میگه یهودیان و کردها و بلوچ‌ها و آذری‌ها اصیل ترین اقوام خاورمیانه هستند اما اسمی از مردم پارسی نمی‌آورد که در تک تک استان‌های ایران حضور دارند و تاریخ و هویت ملی آنها بر روی سنگ و کاغذ و کتیبه و متون مقدس باستانی نوشته شده است. البته مقصر شما نیستید، مقصر کسانی‌اند که به شدت از هویت آریایی و پارسی متنفر هستند و دستورات خود را از سیستم‌های اطلاعاتی انگلیسی می‌گیرند تا تمدن آریایی که از ترکیب فرهنگ‌های سیلک تل باکون و تل جلیان و آرتا-جیرفت برخواسته بود را که ۲۰۰۰ سال پیش از تمدن عیلامی بوجود آمده بود را محو کنند و به جای آن به هویت و تمدن جعلی عیلامی که حتی هیچ‌کس نمی‌داند به چه زبانی صحبت میکردند و هیچ میراث فرهنگی و هنری از آنها باقی نمانده است عشق می‌ورزد. قدیمی‌ترین آثار باستانی کشف شده در تل باکون استان فارس با قدمت ۵۴۰۰ سال پیش از میلاد (۷۴۰۰ سال پیش) که سرآغاز تمدن آریایی/ایرانی/پارسی بود قابل مقایسه با هویت عشایری نیست.
    در حالی که آذری‌ها و کردها عموماً به عنوان مردمی به شدت مختلط (هم از نظر Y-DNA و هم Mt-DNA و هم اتوزومال کلی ژنتیکی) در نظر گرفته می‌شوند آنها عموماً بومیان بین‌النهرین شمالی نزدیک‌تر هستند. در کردها و آذری‌ها اصل و نسب پدری قابل‌توجهی از سابکلاد E-V13 (E1b1b1a1b1a) وجود دارد که میانبری سریعتر به شمال شرق آفریقاست، گرچه این تکامل‌یافته آناتولی و یونان است و به فتح مقدونی-یونانی ایران توسط اسکندر مقدونی مربوط میشود. با این حال اصل و نسب یونانی-مقدونی-آلبانی در میان پارسی‌ها بسیار کمتر است.
    از آنجایی که هیچ تحقیقات ژنتیکی گسترده‌ای در ایران انجام نشد و کمپانی 23andme اجازه فعالیت در ایران را ندارد بسیار مسخره است درباره هاپلوگروپ‌های ایرانی‌های باستان صحبت میشود.
    خنده دار تر اینه که یهودی‌ها رو قومیتی اصیل خاورمیانه معرفی میکنی مثل اینکه در تمام عمرت یهودی ندیدی که چقدر مخلوط و ژنوم متنوعی دارند. اینو خود زیست‌شناس یهودی آلن اف کورکوس در کتاب افسانه نژاد یهود مطرح کرده است. همینطور کتاب «اختراع قوم یهود» از شولومو زند نویسنده اسرائیلی.
    شما یهودی رو قوم اصیل خاورمیانه معرفی کردی در حالی که تنها قومی که به وضوح در هزاره سوم پیش از میلاد پارسی بود. مردم پارسی قدیمی‌ترین مردم خاورمیانه هستند که عمدتاً از جمعیت‌های نوسنگی ایران برخاستند و همان ها میراثی از شکارچی-گردآورندگان فلات داشتند.
    اینکه برخی ایرانیان خودشون رو به یهودی ها و یونانی ها و… میچسبونن فقط نشان از عقده حقارت وسیع در طول تاریخ دارد.

    1. درود بر شما نوید عزیز
      صحبت‌هاتون نشون‌دهنده علاقه شدید شما به تاریخ و هویت ایران هست و این ستودنیست اما بیاید منطقی‌تر به مسائل نگاه کنیم. ایران، با تاریخ و تمدن غنی خودش، همیشه ترکیبی از فرهنگ‌ها، اقوام و تمدن‌های مختلف بوده. تمدن پارسی، ایلامی، جیرفت و دیگر تمدن‌های باستانی، همه در کنار هم هویت ایران رو شکل دادن. اینکه بخشی از تاریخ یا اقوام رو نادیده بگیریم یا اون‌ها رو جعلی بخونیم، به دور از واقعیت و نگاه علمی هست.
      از نظر ژنتیکی، مردم ایران تنوع بالایی دارن و این نتیجه طبیعی تاریخ طولانی مهاجرت‌ها و تعاملات فرهنگیه. پارسی‌ها، کردها، آذری‌ها، بلوچ‌ها و حتی یهودیان همگی بخشی از این موزاییک زیبا هستن. هیچ قوم یا تمدنی کاملاً “خالص” نیست، اما این چیزی از ارزش تاریخی اون‌ها کم نمی‌کنه.
      به جای قضاوت درباره “اصیل‌ترین” قوم، بهتره به این فکر کنیم که این تنوع، یکی از بزرگ‌ترین نقاط قوت ایرانه و باعث شده این کشور در طول تاریخ پابرجا بمونه. تمدن ایران، محصول ترکیب همین اقوام و فرهنگ‌هاست.

  7. سلام خسته نباشید با تشکر از مطالب شما … بیشتر هاپلوگروپ مردم کورد کورمانج در خراسان با هاپلوگروپ H مشخص شده است … آزمایش ژنتیک چند نفر از کوردهای کورمانج در ترکیه و اروپا انجام دادند که هاپلوگروپ H مشخص شده است…

    1. درود برشما کورد کورمانج عزیز
      هاپلوگروپ‌ها نشان‌دهنده نیای مشترک ژنتیکی در جمعیت‌های انسانی هستند. هاپلوگروپ H یکی از هاپلوگروپ‌های میتوکندریایی است که در مناطق مختلف جهان یافت می‌شود. در مورد کردهای کرمانج خراسان، اطلاعات دقیقی درباره فراوانی هاپلوگروپ H در دسترس نیست. با این حال، مطالعه‌ای بر روی جمعیت آذری‌های ایران نشان داده است که هاپلوگروپ H شایع‌ترین هاپلوگروپ در میان آن‌ها بوده است.
      در مورد کردهای کرمانج در ترکیه و اروپا نیز اطلاعات محدودی وجود دارد. به طور کلی، توزیع هاپلوگروپ‌ها می‌تواند در جمعیت‌های مختلف متفاوت باشد و تحت تأثیر عوامل متعددی قرار گیرد.بنابراین، برای اظهار نظر قطعی درباره فراوانی هاپلوگروپ H در میان کردهای کرمانج خراسان، ترکیه و اروپا، نیاز به مطالعات ژنتیکی جامع‌تری است. اگر منابع قابل استنادی برای این موضوع وجود دارد، خوشحال می‌شویم برای بررسی بیشتر با ما به اشتراک بگذارید.

  8. درود بر خانم ابراهیمی عزیز و همکاران ارجمند مجموعه مای اسمارت ژن
    کردها ، آذری ها ، بلوچ ها و یهودیها اصیل ترین و کهن ترین اقوام باستانی خاورمیانه هستند .
    زنده باد انسانیت

  9. با سلام
    اینکه ارمایل و گرمایل شاهنامه که دو راهب یا مغ بودن را به کرد انتساب دهیم اشتباه است بلکه در شاهنامه ایل ویسه و پیران ویسه که بزرگترین سردار افراسیاب یا آشوربانیپال بوده است کرد هستند اگر پیران ویسه نبود کورش کبیر یا کی خسرو زنده نمی ماند به همین دلیل پیران ویسه همواره نزد ایرانیان محترم بوده است

  10. ملت کرد با داشتن تمدن و تاریخ درخشان و نفوذ بیشتر از 30 میلیون جمعیت در عصر حاضر اما بنابر خیانت دولت های استعارگر ومعامله گران منطقوی شان بدون دولت و سازمان سیاسی در سازمان ملل متحد است هزاران درود به کرد های عزیز و با همت .

  11. سلام خسته نباشید… شما دارید مطلب یک طرفه میزارید در سایتتون… بیشتر هاپلوگروپ کورد های عراق و ایلام و لورها بیشترین هاپلوگروپ H هستند و L همه مشاهده شده … خواهش میکنم فقط در مورد هاپلوگروپ J مانور ندید… انسانیت شرط هست نه تعصبات بی مورد ‌… در ضمن هلپلوگروپ مردم اصیل تمدن عیلامی ها هاپلوگروپ H و L هستند .. با تشکر

    1. درود بر شما
      ما در خصوص شایع ترین هاپلوگروپ ها صحبت کردیم؛ همچنین در این محتوا در خصوص هاپلوگروپ هیچ قومیتی صحبت نشده. اگر مایل هستید اون بخش از محتوا که مد نظرتون هست رو برامون مشخص کنید تا بررسی کنیم. در رابطه با اطلاعاتی که در مورد هاپلوگروپ های H/ L و ارتباطشون با قومیت های مذکور گفتید، خوشحال میشیم مستندات و یا منابع گفته تون رو برای بررسی بیشتر ذکر کنید. با تشکر.

  12. سلام جمعیت بیش از 50 میلیونه ممنون بابت این اطلاعات دەسخۆش 🌹 زیندو بمێنێت کورسانی دلخۆشو ڕەسەنم بژی کوردو کوردستان 🦁🦅☀️🔥 نەفرەت لە درۆزن و نەژادپەرست باوجود از بین بردن اثار و تحریفات زیااد تاریخ هنوز مونده روشن شه ماه تا ابد پشت ابر نمیمونه🌝 و در اخر همه برابرر و قابل احترامن مهم انسانیته همه جا و حتی درون هرکدوممون خوب و بد هست این اختلافات و مناقشه هایی که یمدته میبینیم نقشه های انگلیسه و جالبه در بقیه کشورهای دیگم همینه یه حسم میگه جنگ جهانی سوم نزدیکه و این نقشه هام از این میاد ی حسمم میگه گذراست نسل جدید اگاهن همه جا و گول چرندیاتو نمیخورن. 😐
    به امید دنیایی که هیچ بچه ای بخاطر افکار یه عده نادان، منفعت طلب و خودخواه، از حق خودش محروم نشه و مردم بفهمن با ضعف و تحقیر اونیکی خودشون بالا نمیرن و رشدی اتفاق نمی‌افته و هر چی تو برا خودت میخای حق بده بقیم بخان برا همیناست اروپا و بقیه پیشرفت کردن و ما و در کل خاورمیانه هیچی 😏 چون هنوز یسریا هستن که مثله هیتلر فکر میکنن
    زنده باد عدالت برابری صلح🕊️

    1. درود بر شما رزیتای عزیز
      ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید. 🌹

دیدگاهتان را بنویسید